Blogi
Varoitus. Tämän blogin tekstit saattavat sisältää pieniä määriä sarkasmia.
Sanataideohjaaja Merja Toppi, palveluksessanne
Tadaa! Olen virallisesti sanataideohjaaja.
Itse asiassa jo marraskuun lopulla tuli Hämeen Kesäyliopistosta hieman kostea, mutta ruttuinen todistus. Jotta olisihan tämän kirjoituksen voinut tehdä aikaisemminkin, mutta kun en ole ehtinyt. Olen tämän pari kuukautta vain paukutellut kuvitteellisia sanataidehenkseleitäni ja suunnannut tarmoni toisiin opintoihini. Mutta nyt haluan kertoa teille, mihin ihmeeseen olen ryhtynyt.
Selitys on paikallaan. Jos olisin saanut euron joka kerta, kun minulta on kysytty ”Jaa, niin mikäs se semmonen sanataide on?”, minulla olisi kolme euroa käteistä. Moni on nimittäin vain nyökytellyt osaaottavasti ja vaihtanut puheenaihetta. Innostuin oikein tekemään LinkedInissä pikakyselyn siitä, mitä ihmiset ajattelevat sanataiteen olevan. Näiden ja mielikuvitukseni vankalta pohjalta ponnistan päin sanataidetta.
Sanataide on…
… mmm eli monen mielestä mystistä. Toinen taidelaji eli kuvataide on taas hyvinkin tuttu käsite, ja Suomen taiteilijaseura määrittelee sen näin:
Kuvataide on taidemuoto, joka kuvaa maailmaa visuaalisesti.
Voitaisiinko siis ajatella, että
sanataide on taidemuoto, joka kuvaa maailmaa verbaalisesti?
Voitaisiin. Aika simppeli, tiivis määritelmä, joka ei rajaa ketään ulos. Paitsi ne, jotka ajattelevat, ettei heillä ole kiinnostusta tai aikaa taidehömpötyksiin. Mutta hei, sanataidetta on kaikkialla. Veikkaan villisti, että nekin, jotka ajattelevat säästyneensä sanataiteelta, ovat sitä tehneet tai siitä nauttineet jollakin seuraavalla tavalla:
- loruilemalla vauvojen kanssa
(klassikko: Körö, körö kirkkoon)
- leikkimällä lyriikoilla eli muokkaamalla valmiita lauluja
(Tiedän paikan kamalan, koulun hammashoitolan…)
- asettelemalla sanoja paperille sydämen, spiraalin tai keskisormen muotoon
- kirjoittamalla tai kertomalla tarinan
- piirtämällä sarjakuvan tikku-ukkojen kohtaamista seikkailuista
- kaivertamalla puujalkavitsejä kaveriporukassa
Moni on siis tietämättään marinoinut itseään sanataiteessa: leikitellyt, tarinoinut, sanaillut, yhdistänyt sanoja liikkeeseen, rytmiin tai kuvaan. Ja hyvä niin.
Sanataiteen alainen
Joillekin luova kirjoittaminen saattaa olla sanataidetta tutumpi käsite. Itse miellän sen osaksi sanataidetta ja suhtaudun siihen intohimoa tursuten. Eräs ystäväni mietti, ettei sanataiteilu oikein ole hänelle, sillä hän haluaa kirjoittaa asiatekstiä. Esitin laimean vastalauseen, sillä hyvän asiatekstin kirjoittaminenkin vaatii luovuutta, ja luovuus, eli uuden ymmärtämisen ja toisin ajattelemisen kyky, syntyy leikkimällä. Ystäväni on taitava sanankäyttäjä, ja näen hänen teksteissään sanojen leikkiä, vaikka hän pukkaakin ilmoille faktaa. Tiedon pukeminen helposti lähestyttävään iloitteluun saa minutkin pyörimään asioissa, jotka yleensä ovat luotaantyöntäviä kuin kapallinen kauralakua. Toki uutisteksteissä ja väitöskirjoissa täytyy pysyä paperinmakuisessa teoriassa, mutta blogeissa tai somessa tilkkanen luovuutta tai sormenmitallinen sanataiteilua saa tällaisen tavan tallaajankin innostumaan.
Sanataidetta on kaikkialla ja sanataide kuuluu kaikille
Palaan vielä kuvataiteeseen, joka on meidän kaikkien tiedossa oleva taidemuoto. En ehkä koe tuottavani kuvataidetta, kun piirtelen etäpalaverissa muistiinpanojeni reunaan kahdeksikkoja, joilla on vaaleanpunaiset viikset ja häntä. Mutta laajasti ajateltuna sekin on kuvataiteilua. Ei siis sanataidekaan ole puristettavissa vain tiettyyn tilaan tai tiettyjen ihmisten harjoitettavaksi. Se voi olla ajatuksella aseteltuja sanoja somessa. Se voi olla laskimoverellä raapustettu haiku tai kainalopierujen saattelema onnittelupuhe ystävälle. Se voi olla yllättävän lähellä - sanomalehteen painetussa mainoksessa, jonka fontti ja kirjallinen kikkailu ilahduttaa.
Sanataidetta voi myös tehdä ihan vain omaksi ilokseen joko virallisessa harrastusryhmässä tai yksin kotona peiton alla. Sanataidetta saa ja voi harrastaa ikärajoitteista piittaamatta - mukulasta mummoon. Eikä sanataiteilun tarvitse olla tavoitteellista toimintaa. Kuinka monelta jalkapalloa harrastavalta ikämieheltä tivataan SM-liigaan tähtäämisestä? Ei sanataidetta tai luovaa kirjoittamista harrastavankaan ole pakko suuntautua julkaisua kohti. Voi vain iloitella tai kirjoitella, jopa leikkiä.
Ei pidä sinun hylgäämän luovuutta, leiGGiä, eigä varsingan sanataidetta.
Ps. Seuraavalla kerralla kerron, mitä sanataideohjaaja tekee.
Pss. Jos nyt alkoi kutkuttaa sanataide, ja missä sanataidetta voi harrastaa, tule kurkkaamaan Keski-Suomen Sanataideyhdistys Rapinan nettisivut. Siellä minäkin olen.